Suomen Caritaksen neljä kehitysyhteistyö eli kehyhanketta edistyvät hyvin Bangladeshissa, Nepalissa, Myanmarissa ja Keniassa. Tässä uutisessa kerromme tarkemmin, mitä hankkeisiin kuuluu.
Parempi tulevaisuus bangladeshilaisille siirtolaisille
Jopa 500 000 bangladeshilaista lähtee ulkomaille töihin vuosittain. Siirtolaisilla on monia eri syitä lähtöönsä, mutta monelle kyse on pakosta: köyhyys, vaihtoehtojen puute ja epätoivo ajavat lähtemään. Tällaiset siirtolaiset eivät usein tiedä omia oikeuksiaan, ja välittäjät voivat antaa väärää tietoa ulkomailla odottavasti työpaikasta. Kun kohteeseen saavutaan, kaltoinkohtelu on yleistä: palkkoja ei makseta sovitusti tai ollenkaan ja työaikoja ei noudateta. Joskus luvattua työpaikkaa ei ole olemassakaan. Myös henkistä ja fyysistä väkivaltaa esiintyy. Varsinkin kouluttamattomat naiset ovat haavoittuvaisia. CLAIM-hankkeemme (2023–2026) auttaa haavoittuvaisia siirtolaisia – niitä, jotka vasta suunnittelevat lähtöä ja niitä, jotka ovat jo palanneet ulkomailta. CLAIM-hanketta toteuttaa bangladeshilainen OKUP-järjestö Suomen Caritaksen ja CAFODin tuella.
Työmme keskeisiä tuloksia vuosilta 2023 ja 2024:
- Lähes 39 000 ihmistä on saanut tietoa siirtolaisten oikeuksista, siirtolaisuuden ongelmista sekä siitä, miten suojella itseään. Heidät on tavoitettu ovelta ovelle -kampanjoilla, koulutuksilla, yhteisötapaamisilla sekä teatteriesityksillä.
- 87 Bangladeshiin palannutta siirtolaista, joita oli kohdeltu kaltoin ulkomailla, on saanut lakiapua.
- 18 Bangladeshiin palannutta siirtolaista on rahallista korvausta työssä tulleista vammoista tai sairauksista.
- Hanketiimi on tavannut tuomareita, juristeja ja poliittisia päättäjiä, mikä on lisännyt tietoa siirtolaisten oikeuksista sekä sitoutumistaan niiden edistämiseen.
Voimaantuneet viljelijät Nepalissa
Nepalilaiset pienviljelijät kasvattavat itse ruokansa. Ilmastonmuutos luo kuitenkin paljon ongelmia viljelylle, esimerkiksi kuivuuskausia ja tulvia. Monet viljelijät ovat riippuvaisia yhden kasvin, kuten riisin, viljelystä. Jos sato epäonnistuu, he menettävät vuoden tärkeimmän ruuan- ja tulonlähteensä. Hankkeemme Nepalissa (2023–2025) auttaa viljelijöitä löytämään ympäristöystävällisiä ja paikallisia ratkaisuja näihin ongelmiin. Siten he saavat enemmän ja monipuolisempaa ruokaa sekä tuloja tuotteiden myymisestä.
Työmme keskeisiä tuloksia vuosilta 2023 ja 2024:
- 1800 viljelijää on hyötynyt hankkeesta. Hankkeeseen on valittu viljelijöitä, jotka ovat haavoittuvaisia eri syistä: köyhyys, yksinasuvat naiset, yksinhuoltajaäidit, vammaiset ja perheet, joissa on pieniä lapsia.
- Kaikki 1800 viljelijää ovat saaneet tukea kasvimaan perustamiseen.
- 1130 viljelijää on aloittanut kanankasvatuksen hankkeen tuella. Kananmunista saadaan lisäravintoa ja niiden myymisestä lisätuloja.
- 1461 viljelijää on oppinut valmistamaan kasviperäisiä torjunta-aineita. Ne säästävät ympäristöä ja rahaa, kun taas kemialliset torjunta-aineet ovat sekä kalliita että vahingollisia ympäristölle.
- Nepalin Caritas toteuttaa hanketta Suomen ja Itävallan Caritasten tuella.
Koulutusta konfliktin keskelle Myanmarissa
Lapsilla ja nuorilla on oikeus koulutukseen myös konfliktin aikana. Valitettavasti koulutuksen tilanne on ollut Myanmarissa melko lohduton vuoden 2021 sotilasvallankaappauksesta lähtien. Nyt koulutusjärjestelmää hallinnoi sotilashallitus. Vanhemmat eivät uskalla tai halua lähettää lapsiaan kouluun, sillä nuoria värvätään kouluista väkisin armeijaan ja koulutus on huonolaatuista. Onneksi on kouluja ja opettajia, jotka tarjoavat vaihtoehtoista koulutusta virallisen järjestelmän ulkopuolella. Heiltä kuitenkin puuttuu taitoja, tukea ja oppimateriaaleja. Näitä tarjoaa tänä vuonna alkanut SAFBIN-hankkeemme. Hanketta toteuttaa paikallinen kansallisjärjestö Suomen Caritaksen ja CAFODin tuella.
SAFBIN-hankkeen tavoitteet vuosille 2025–2028:
- Auttaa yli 500 opettajaa, yhteisöjohtajaa ja vanhempaa tarjoamaan laadukasta ja yhdenvertaista koulutusta.
- Tukea opettajia työssään konfliktin ja epävarmuuden aikana.
- Parantaa noin 9600 lapsen ja nuoren mahdollisuuksia saada koulutusta 16 koulussa eri puolilla maata.
Akikeun Eyare – voimakkaat naiset Kenian Turkanassa
Turkana on Kenian kuivimpia ja köyhimpiä alueita. Aliravitsemus on yleistä etenkin lapsilla ja koulutustaso on alhainen. Naisten vastuu kodeissa on suuri, mutta heidän vaikutusmahdollisuutensa ovat rajalliset. Näihin haasteisiin vastaa uusi hankkeemme, jolle paikalliset yhteisöt ovat antaneet nimen Akikeun Eyare, mikä tarkoittaa voimaantumista. Caritas Lodwar toteuttaa hanketta Suomen Caritaksen tuella.
Hankkeen tavoitteet vuosille 2025–2027:
- Auttaa 240 naista aloittamaan uusia, kestäviä elinkeinoja, kuten mehiläistarhaus tai vuohien kasvatus. Näin he voivat saada perheille lisää tuloja, enemmän ja ravitsevampaa ruokaa sekä pitää lapsensa koulussa.
- Tuoda puhdasta vettä 3600 ihmiselle sekä heidän kotieläimilleen ja viljelyilleen.
- Lisätä 1200 ihmisen tietämystä ilmastonmuutoksesta, siihen sopeutumisesta ja sen hillinnästä.
- Tavoittaa erityisesti haavoittuvimmat ryhmät, kuten vammaiset, vanhukset, yksinhuoltajaäidit ja lapset, jotka asuvat ilman huoltajia.
Kaikki edellä kuvatut hankkeet saavat kansalaisjärjestöjen hanketukea ulkoministeriöltä. Näillä voidaan kattaa 85 % hankkeiden kuluista. Loput 15 % Suomen Caritas pystyy kattamaan lahjoitusten turvin.
Haluatko kuulla säännöllisesti, mitä kehitysyhteistyöhankkeisiimme kuuluu? Täytä ’Tilaan kehitysyhteistyön uutiskirjeen -lomake’ linkin takaa löytyvältä sivulta. Se löytyy: tältä sivulta lahjoituslomakkeiden alta.
