Joulukuussa Caritas Europa julkaisi tutkimuksen ”Going beyond economic growth – Europe’s role in building a just economy for the common good”, joka käsitteli Euroopan roolia oikeudenmukaisen talouden rakentamisessa yhteistä hyvää varten. Lisäksi se järjesti tapahtuman, joka kokosi yhteen päättäjiä, kansalaisyhteiskunnan edustajia ja asiantuntijoita tarkastelemaan Euroopan roolia talouden luomisessa, joka keskittyy sosiaaliseen ja ympäristöoikeudenmukaisuuteen maailmanlaajuisesti. Nykyinen painopiste, jossa talouskasvu asetetaan ihmisarvon edelle, vahingoittaa sekä planeettaamme että pahentaa köyhyyttä, eriarvoisuutta ja epäoikeudenmukaisuuksia.
Useat tieteelliset arvioinnit vahvistavat, että nykyinen globaali resurssien käyttöön perustuva talouskasvumalli aiheuttaa ennennäkemättömän kolmoiskriisin: ilmastonmuutoksen, biodiversiteetin hupenemisen ja saastumisen. EU:n materiaalijalanjälki – eli fossiilisten polttoaineiden, biomassan, metallien ja mineraalien kokonaiskulutus – on tällä hetkellä hälyttävät 14,8 tonnia henkeä kohden vuosittain, mikä on yli kaksinkertainen kestäväksi ja oikeudenmukaiseksi arvioituun määrään verrattuna. Tämä tarkoittaa, että jos kaikki eläisivät ja kuluttaisivat kuten eurooppalaiset, tarvitsisimme kolme maapalloa. Samalla ajatus siitä, että talouskasvun lisääntyminen johtaisi kaikkien yhteiskunnan jäsenten tarpeiden täyttymiseen, ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. YK:n tiedot osoittavat, että vuonna 2022 noin 9 % maailman väestöstä eli äärimmäisessä köyhyydessä, ja Maailmanpankin mukaan vuonna 2023 noin 45,6 % maailman väestöstä selviytyi alle 6,85 dollarilla päivässä.
Julkaisun esipuheessa YK:n äärimmäisen köyhyyden ja ihmisoikeuksien erityisraportoija Olivier De Schutter toteaa: ”Kaikkien toiveidemme asettaminen bruttokansantuotteen kasvuun kaiken muun ennakkoedellytyksenä kertoo huolestuttavasta poliittisen mielikuvituksen puutteesta.” Analyysimme korostaa EU:n talousmallin, erityisesti ”vihreän kasvun” lähestymistavan, rajoituksia ja virheellisiä oletuksia. Tätä lähestymistapaa käsiteltiin EU:n raaka-aineviikolla, ja sen myötä jatkuva, eksponentiaalinen talouskasvu näyttäytyy kestävänä. Raportissa tarkastellaan useita politiikka-aloitteita tarkemmin, kuten Euroopan hallintotavan tarkastelua, Euroopan vihreää siirtymää (mukaan lukien sosiaalisen ilmastorahaston, kiertotalouden toimintasuunnitelman ja kriittisten raaka-aineiden asetuksen osalta), EU:n kansainvälisiä Pariisin sopimuksen sitoumuksia ja Global Gateway -aloitetta.
Julkaisussa ehdotetaan vaihtoehtoista kehystä taloudelle, joka perustuu sosiaaliseen ja globaaliin oikeudenmukaisuuteen, ihmisarvoon ja planeetasta huolehtimiseen. Keskeisiä suosituksia ovat Euroopan energiankulutuksen ja luonnonvarojen käytön vähentäminen, yritysvastuun varmistaminen sekä kansainvälisten rahoituslaitosten uudistaminen edistämään demokraattista, vastuullista ja tehokasta maailmanlaajuista taloushallintoa.
”Tosiasia on, että nykyisessä järjestelmässämme talous usein kukoistaa silloin, kun ihmisiä riistetään. Talouskasvun tavoittelussa EU-johtajat uhraavat aivan liian usein tärkeitä periaatteita vain marginaalisten, lyhyen aikavälin hyötyjen vuoksi. Meidän on rakennettava oikeudenmukainen talous ja investoitava toivoa herättävään tulevaisuuteen”, sanoo Caritas Europan pääsihteeri Maria Nyman.
Tämä analyysi luo teoreettisen ja käytännöllisen perustan Caritas Europalle liittyä kasvavaan liikkeeseen, joka puolustaa oikeudenmukaista taloutta ja asettaa sosiaalisen ja ekologisen hyvinvoinnin etusijalle niin Euroopassa kuin maailmanlaajuisesti.
Voit tutustua laajempaan tiedotteeseen ja koko julkaisuun Caritas Europan verkkosivuilla.