Bangladesh

Kollektiva åtgärder för att förbättra rättigheterna och det juridiska skyddet för migrerande arbetstagare i Bangladesh
Även om arbete mot människohandel har bedrivits under lång tid, förekommer det för närvarande mer människohandel och slaveri i världen än någonsin tidigare. Enligt FN lever 50 miljoner människor globalt i modernt slaveri. Projektet ”Kollektiva åtgärder för att förbättra rättigheterna och det lagliga skyddet för migrantarbetare” i Bangladesh fokuserar på att främja migrantarbetares rättigheter och förhindra människohandel. Varje år migrerar mer än 500 000 bangladeshier för att få arbete. Brist på kunskap om sina egna rättigheter, fattigdom och våld mot kvinnor försätter dessa migranter i en utsatt position och riskerar att utsättas för människohandel. I projektet som genomförts med den lokala partnern OKUP och CAFOD får migrantarbetare information och verktyg för att försvara sina rättigheter och bekämpa människohandel och osäker migration. Projektet kommer att gynna mer än 24 000 migrantarbetare och deras familjemedlemmar i distrikten Fadipur, Munshiganj och Narayanganj.
Med projektet:
- Migrerande arbetstagare, särskilt kvinnor och flickor, och deras samhällen får verktyg för att försvara sina rättigheter och förebygga riskerna för människohandel, tvångsarbete och exploatering.
- Migrerande arbetstagare och ansvariga, till exempel advokater och rättsliga myndigheter, har nödvändiga kunskaper och färdigheter för att skydda migrerande arbetstagares rättigheter.
- Nationella och internationella beslutsfattare vidtar åtgärder för att skydda kvinnors och flickors rättigheter hos migrerande arbetstagare och förbättra deras tillgång till rättsliga mekanismer.
Vad gör vi?
- Samhällena får utbildning om arbetsrelaterad invandring, förebyggande av människohandel och deras rättigheter.
- Migrerande arbetstagare får utbildning om sina rättigheter innan de emigrerar.
- Återvändande migrantarbetare som har utsatts för brott får stöd för rättsliga förfaranden.
- Advokater, domare och beslutsfattare utbildas i migrerande arbetstagares rättigheter och rådfrågas om utvecklingen av systemet.
- Rapporten ”Access to Justice” publiceras årligen, där migrantarbetare, advokater, domare och beslutsfattare rådfrågas. Rapporten lyfter fram klagomål och ger utvecklingsförslag för att förbättra migrerande arbetstagares rättigheter.
Vilka resultat förväntar vi oss?
Långsiktigt resultat:
- Samhälle och samhällen kan förhindra exploatering av migrantarbetare, människohandel och främja deras rättigheter.
Resultat på medellång sikt:
- migrerande arbetstagare, särskilt kvinnor och flickor, har kompetens och kunnande för att försvara sina rättigheter. De kämpar också mot högriskmigration, människohandel, tvångsarbete och exploatering.
- Advokater och rättsliga myndigheter får mer information och förståelse och skyddar och främjar migrerande arbetstagares rättigheter.
- Nationella och internationella beslutsfattare agerar för att skydda migrerande arbetstagares rättigheter och tillgång till rättssystem.
Kortsiktiga resultat:
- migrantarbetare har ökad förståelse och kunskap om sina rättigheter. Migrantarbetare får juridisk rådgivning och stöd vid behov.
- Beslutsfattare och andra aktörer som advokater får mer information om migrerande arbetstagares rättigheter.
- Dokumenten som vägleder migrerande arbetstagares rättigheter bygger på undersökt information och migrantarbetarnas egna erfarenheter, och deras lärdomar delas nationellt och internationellt.
Hänsyn till mänskliga rättigheter i projektet
Projektet främjar rättigheterna för människor i en mycket utsatt position, och migrantarbetare som deltar i projektet är involverade i planeringen och genomförandet av projektet. Bland deltagarna i projektet prioriteras de som löper särskild risk att bli marginaliserade och som tillhör etniska minoriteter. Genom att påverka beslutsfattarna syftar projektet till att förändra systemet som helhet så att migrantarbetarnas mänskliga rättigheter beaktas bättre efter projektet. Inkluderingen av kvinnor och marginaliserade samhällen står i centrum.
Projektet får biståndsstöd från UD 2023-2025