Nepal

Ett klimattåligt jordbrukssystem i Nepal
Projektet Climate Resilient Agricultural System for Small Farmers in Nepal-projektet syftar till att skapa klimat- och katastroftåliga jordbrukssamhällen i Nepal. Projektet, som genomförs i samarbete med Caritas Österrike och Caritas Nepal, stärker småböndernas förmåga att bygga innovativt jordbruk och förbättra motståndskraften mot effekterna av klimatförändringar och naturkatastrofer. Projektet tar lärdomar från Caritas Internationals SAFBIN Nepal-program, som syftar till att förbättra livsmedelsproduktionen inför klimatförändringar och ökande naturkatastrofer.



Om projektet:
- Projektet främjar matsäkerhet och näring för lokalsamhällen och särskilt småbönder.
- Stärkta och kapabla små jordbrukssamhällen fortsätter att utveckla lokala lösningar för att bättre möta utmaningarna med klimatförändringarna.
- De små jordbrukssamhällenas deltagande i genomförandet av klimat- och katastrofhanteringsplaner på lokal myndighetsnivå hjälper till att mildra och förebygga effekterna av klimat- och katastrofhändelser på livsmedelsförsörjningen. Projektet samarbetar med 1800 små bondefamiljer i Gandak-provinsen, Nawalpur-distriktet.
- Samarbete bedrivs med 16 aktörer från det civila samhället.
Vilka resultat förväntar vi oss?
Långsiktigt resultat:
- vi säkerställer småbönders mat- och näringssäkerhet som förberedelse för klimatförändringarna i Nepal.
Resultat på medellång sikt:
- kunskapen hos små jordbrukssamhällen inom innovativt jordbruk har förbättrats och de är klimat- och krisbeständiga. Småbönder kan förbättra livsmedelsproduktionen på ett klimat- och krissäkert sätt. Mått på framgång är jämställdhet (60 % av deltagarna är kvinnor) och ökad livsmedelsproduktion.
Kortsiktiga resultat:
- Småböndernas delade kunskaper och expertis om klimat- och krisbeständighetsåtgärder har förbättrats och de har tillgång till kvalitetstjänster (sociala tjänster och finansiering). Smågårdarnas flora har diversifierats och naturens mångfald har förbättrats.
- Planer för att minska riskerna för klimatförändringar och naturkatastrofer genomförs på samhällsnivå.
Situationen för mänskliga rättigheter i Nepal
Projektet som leds av samhället självt är deltagande och inkluderande till sin natur. Det gör det möjligt att nå de mest utsatta människorna. Beslut fattas tillsammans, vilket bidrar till projektets inkludering och transparens. Samhällena har det fulla ägandet av projektet, vilket säkerställer hållbarheten i resultaten och en lika möjlighet för alla att delta.
Kvinnors deltagande är kärnan i projektet – att svara på kvinnors behov och expertis bidrag för att stärka klimat- och riskresiliens erkänns och utnyttjas i allt vi gör. Särskild hänsyn tas till kvinnor och flickor i de mest utsatta positionerna, såsom ogifta, funktionshindrade, gravida och ammande kvinnor samt unga. Disaggregerad data samlas in under projektuppföljning och används i planering och utvärdering.
Projektet får biståndsstöd från UD 2023-2025