Miljoner mänskor i Europa kämpar för att fylla sina grundbehov, i en tid då grundläggande basbehovssystem inte räcker till. Caritas Europa publicerade på 3.6. sin senaste rapport, som lyfter fram allvarliga brister i nationella grundtrygghetssystem och uppmuntrar beslutsfattare att tänka om hur stöd kan vara en verklig grund till riktigt socialt engagemang. Rapporten Thriving, not just surviving:Shaping effective minimum income systems in Europe alltså liv och inte bara överlevnad: i riktning mot effektiva grundtrygghetssystem i Europa baserar sig på 20 olika europeiska Caritas organisationers insikter och i rapporten ges konkreta rekommendationer för hur existerande system kan förstärkas.Resultaten är grymma: närmare 90 procent av enkätens svarade Caritas-organisationer ansåg att förmånerna inte räckte till för att täcka grundbehoven. Endast i fem länder räcker stödet till minst 75 procent av den nationella fattigdomsgränsen.
”Jag har varit arbetslös i fem år och bor med min dotter i en hyreslägenhet. Vi får 998 euro i månaden och det räcker nätt o jämnt till till att leva på, till internet,fritidssysselsättningar eller semestrar har vi inte råd med. Och min dotter har inte ens en stabil Wifi-uppkoppling som hon skulle behöva för sina hemläxor. Om vi skulle få 1500 euro per månad så skulle det räcka för ett mänskovärdigt liv, inte bara för överlevnad”, säger Nargis Hague, som lever på basinkomstsstöd i Spanien
Det är svårt att börja få basinkomststöd. Många system exkluderar unga vuxna, speciellt 18-25-åringar- förutom om de fyller de stränga ad hoc kraven. Invandrare, personer utan permanent boplats och de som inte fyller bonings- eller arbetshistoriakriterier blir ofta utan stöd.Byråkrati, stigma och digitala hinder minskar mängden ansökningar, vilket leder till att man inte drar nytta av de ansökningsmöjligheter som finns.
”Bastryggheten borde möjliggöra ett mänskovärdigt liv och ett fullvärdigt deltagande i samhället”. Denhär rapporten är en uppmuntran till handling. Vi uppmuntrar EU- och medlemsstaters ledare att sätta en deltagande och tillräcklig inkomststöd som prioritet för EUs blivande strategi för att bekämpa fattigdom”, säger Maria Nyman, Caritas Europas generalsekreterare
Caritas Europa understryker att det grundeläggande säkerhetssystemet bör förnyas så att det inte bara erbjuder ekonomisk lättnad utan tar tag i grundorsakerna till fattigdom.Detta innebär tillgång till hälsovård, boende, utbildning och arbete.
Rapporten är viktig såtillvida att Caritas enställda runtom Europa delar med sig av sina erfarenheter och iakttagelser av hur man stöder sårbara personer i utsatta situationer -från Georgien till Irland, från Norge till Grekland.Över 70 procent av de Caritasorganisationer som besvarade enkäten jobbar aktivt för att lappa till lokala bastrygghetssystem genom att utveckla servicen och genom studier och påverkningsarbete.I Slovakien har Caritas över 300 sociala enheter, som hjälper barn, mammor i krissituationer,åldringar,flyktingar och offer för mänskohandel.På Cypern och i Norge erbjuder Caritas däremot individuellt stöd åt sårbara personer så att de lär sig att navigera i komplicerade förmånssystem.
Viktiga rekommendationer för EU och medlemsstater:
- För att stödet räcker till: grundinkomsten borde täcka åtminstone 75% av den nationella fattidomsgränsen för alla slags hushåll.
- För deltagande: Behörighetskriterier bör göras enklare och bredare för att unga, invandrare och bostadslösa inte hamnar utanför
- Ett ökat antal ansökningar: Ett minskande av stigma och enklare administrativa processer genom kampanjer, digitativa alternativ och användarvänliga söksystem.
- EUs koordination: EU borde befrämja bindande standarder för basskydd, som länkar samman ett främjande av sociala rättighter med fattigdomsminskande.
Denhär rapporten publiceras i en viktig tid, då Europeiska kommissionen förbereder historiens första EU-strategi mot fattigdom. Caritas Europas rekommendationer erbjuder en tidsenligt aktuell grund för att basskyddssystemen verkligen återspeglar unionens värden och de löften som gjorts genom Europas sociala rättigheters grundpelare- så att ingen lämnas ensam i bekämpandet av fattigdom.
Följande Caritas-organisationer deltog i skrivandet av rapporten: Österrike, Belgien, Bulgarien, Cypern, Tjeckien, Finland, Frankrike, Georgien, Tyskland, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Malta, Norge, Polen, Portugal, Slovenien, Slovakien och Spanien.
Finlands Caritas generalsekreterare Larissa Franz-Koivisto deltog i dethär arbetet.
”Finlands situation är likadan som i de andra nordiska ländernas. Vi har ett basskyddssystem och det inkomststöd som FPA betalar ut finns i lagen.Det komplettras av socialsystemet och annan penningstöd som kompletterande och förebyggande inkomststöd. Dehär är på välfärdsområdens ansvar”, berättar Franz-Koivisto.
Läs hela raporten på den här sidan.
